Ramak kalalar yaşanacak iş kazalarının habercisidir, eğer engellenmezse kaza gerçekleşir!
H.W. HEINRICH’in kaza piramidi teorisine göre; ramak kala diye tanımlanan ölüm ya da yaralanmanın meydana gelmediği her 300 iş kazasına karşı, 29 adet maddi hasarlı ya da yaralanmalı iş kazası ve 1 ölümlü ya da ağır yaralanmalı iş kazası meydana gelmektedir.
Büyük küçük diye ayrım yapılmadan tüm ramak kalaların kayıt altına alınması, meydana gelecek kazaların önlenmesinde ve iş güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Bu modül ile kullanıcılar sahada tanık oldukları ramak kala durumlarını mobil uygulama ile hızla ve kolayca bildirebilmektedir.
Bu bildirimleri inceleyen İSG Uzmanları gerekli aksiyonları oluşturup ilgililerine atayabilmektedir.
Şirket bünyesinde görev yapan İSG uzmanları, hizmet alımı yapılan OSGB İSG Uzmanları ve yüklenici firma İSG Uzmanları operasyonel faaliyetleri düzenli olarak denetlemektedir.
Bu modül ile İSG uzmanlarının denetim faaliyetleri sistematik olarak planlanmakta ve kayıt altına alınmaktadır.
Sistem, termin tarihi yaklaşan denetim görevleri için uzmanları otomatik uyarmakta, geciken görevler için yöneticileri bilgilendirmektedir.
Pincident® İSG mobil uygulaması ile İSG uzmanlarının faaliyetleri konum bazlı olarak takip edilebilmektedir.
İSG uzmanları tarafından operasyonel birim personellerine iş sağlığı ve güvenliğinin her alanında sürekli eğitimler verilmektedir.
Bu modül ile tüm eğitimlerin planlanması, eğitim materyallerinin, düzenlenen eğitimlerin ve sonuçlarının kayıt altına alınması sağlanmıştır.
Personellerin alması zorunlu eğitimlerin eksiksiz şekilde verildiği kontrol edilebilmektedir.
Çalışanlar tanık oldukları iş kazalarını Pincident İSG mobil uygulaması ile kolayca bildirebilirler. Raporda şu bilgileri iletebilirler:
Kaza Tarihi - Saati
Kaza Şirketi – Yeri
Kaza Tipi – Tanımı
Kaza Özeti
Görünen Sebepler
Alınan Anlık Aksiyonlar
Kazazede(ler)
İSG Uzmanları, bildirilen iş kazası raporlarını inceleyerek tüm resmi süreçleri Pincident İSG yazılımı üzerinden yürütebilirler. Bildirimden gelen bilgileri aşağıdaki bilgileri ekleyebilirler:
Kayıp Uzuv
Yaralı Vücut Parçası
Rapor Başlangıç Tarihi
Rapor Bitiş Tarihi
Raporlu Gün Sayısı
Kaza Sonucu
Yaralanma Tipi
Kaza Günü İşe Başlama Saati
SGK Bildirim Tarihi
Açıklama
Kaza ile ilgili 25 farklı dosya sisteme yüklenebilir. Örneğin;
SGK Bildirim Raporu
İSG Olay-Kaza Paylaşım Formu
İş Kazası Değerlendirme Formu
İSG Olay-Kaza Araştırma Formu
Görev Tanımı Tutanağı
İş Görev Emri Tutanağı
İş Öncesinde Gerçekleştirilmesi Gereken R5 Formu
İSG Uzmanı, şirket veya yüklenici firma personellerine iş kazası kaynaklı aksiyon açılabilir. Aksiyon açılan kullanıcı anında mobil uygulamadan bildirim alır.
Riskli ve uzmanlık gerektiren bir işte, çalışan personelin yeterlilik ve yetkinliklerinin sürekli kontrolü gerekmektedir.
Bu modül ile şirket ve yüklenici firmaların tüm personellerinin iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren bilgi ve belgeleri kayıt altına alınmaktadır.
Kişi bazlı İSG kartları oluşturulmaktadır.
Operasyonel işlemler bazında personel görevlendirmelerinin doğruluğu kontrol edilebilmektedir.
Yüklenicilerle birlikte sahada binlerce personeli yöneten şirketler için çalışanların gerek işe giriş aşamasında gerekse çalışmaya devam ettiği sürece sağlık durumlarının gözetimi büyük önem taşımaktadır.
İşe giriş aşamasında personelden çalışacağı görevine göre yetkili sağlık kurumlarından rapor getirmesi istenmektedir.
Çalışma süresince bu raporların değişik periyotlarda yenilenmesi gerekmektedir.
Bu modül ile iş sağlığı ve güvenliğini yakından ilgilendiren çalışanların sağlık durumlarının takibi kayıt altına alınmaktadır.
Görev-rapor uyumu otomatik kontrol edilebilmektedir. Rapor yenileme zamanı yaklaşınca sistem otomatik uyarı vermektedir.
Kişisel koruyucu donanımlar (KKD) ve ekipsel koruyucu ekipmanlar iş sağlığı ve güvenliğinin vazgeçilmez parçalarıdır.
Bu donanım ve ekipmanların eksikliği veya düzgün işgörememezliği iş kazalarına davetiye çıkarmaktadır.
Sahada çalışan binlerce personel, onlarca yüklenici, yüzlerce çeşit operasyonel işlem, her bir işlem için gerekli kişisel koruyucu donanımlar ve ekipsel koruyucu ekipmanlar göz önüne alındığında yönetilmesi gereken devasa bir martis ortaya çıkmaktadır.
Üstelik tüm elemanları zaman içerisinde değişime açık olan bu matrisin güncel biçimde takibi de gerekmektedir.
Herhangi bir kişisel koruyucu donanım veya ekipsel koruyucu ekipman eksikliği nedeniyle yaşanan bir iş kazası şirketler için kabul edilemezdir.
Bu tip bir eksiklik ancak yetersiz takip, yönetim ya da dikkatsizlik sonucu ortaya çıkmaktadır.
Bu modül sayesinde satınalma, zimmet süreçleri de dahil olmak üzere operasyon ekiplerinin yaptıkları işlerin gereği sahip olmaları gereken donanımların yönetimi sağlanmaktadır.
Binek araçlar ve iş makinelerinin durumları ve bunları kullanan sürücü ve operatörlerin gerekli yetkinliklere sahip olmaları iş sağlığı ve güvenliği için dikkatle takip edilmesi konulardır.
Araç ve makinelerde yaşanacak teknik sorunlar çalışma ortamındaki iş sağlığı ve güvenliğini doğrudan tehdit etmektedir.
Benzer şekilde gerekli yetkinlik ve ehliyete sahip olmayan kullanıcıların bu araç ve makineleri kullanması da potansiyel bir risk oluşturmaktadır.
Bu modül sayesinde operasyon süreçlerinde kullanılan tüm binek araç ve iş makinelerinin ruhsatları, periyodik kontrolleri ve vizeleri sisteme kaydedilmekte ve otomatik olarak takip edilebilmektedir.
Sistem, bakım, kontrol veya vize gibi işlemler için önceden kullanıcıları uyarmaktadır.
Benzer şekilde sürücü ve operatörlerin sürücü/operatör belgeleri ve sertifikaları da sistemde kayıt altına alınmaktadır.
Doğru makine-operatör eşleşmesi sağlanmaktadır.
Eksik ya da güncellenmesi gereken belgeler için sistem otomatik uyarılar oluşturmaktadır.
Operasyon sahasından gelen ramak kala raporları, iş kazası raporları ve İSG denetim raporları iş sağlığı ve güvenliği ekiplerinin riskleri belirlemek için kullandıkları temel veri kaynaklarıdır.
Yüklenici, bölge, operasyonel işlem bazında yapılan risk analizleri sonucunda alınması gereken önlemler ve personele verilmesi gereken eğitimlere karar verilmektedir.
Bu modül ile sistemin diğer modüllerinde veritabanında tutulan İSG verilerinin uzmanların ihtiyaçları doğrultusunda analizine imkan verecek raporlar üretilmektedir.
Bununla birlikte, sistem kullanıcılar tarafından belirlenen durumlarda (bir verinin belirlenmiş bir eşiği aşması, bir verinin frekansının artması, vb.) otomatik uyarılar da oluşturmaktadır.
Şirketlerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda şirketin performansını düzenli takip etmek üzere İSG kurulları oluşturulmaktadır.
Bu modül ile kurullara personellerin seçilmesi, kurul toplantılarının organize edilmesi, kurul gündemlerinin belirlenmesi, kurul kararlarının kayıt altına alınması ve kararların uygulamalarının takibi sağlanmaktadır.
Böylece bir kurumsal hafıza oluşturularak, kurulların daha etkin, verimli ve şeffaf çalışması sağlanmaktadır.
Şirketler için acil durum planları hazırlamaları ve bunları iş, çevre ve gelişen riskler doğrultusunda güncel tutmaları son derece önemlidir.
Acil durum planlarının İSG Yönetim Sistemi içerisinde saklanması, ihtiyaç duyulması halinde her yerden erişilebilir olması acil durumlara etkin müdahale edilmesini ve kayıpların en aza indirilmesini sağlamaktadır.
Bu modül ile farklı konumlarda bulunan ve farklı risklere sahip şirket bölümlerinin acil durum planları tek sistem üzerinde saklanabilir ve erişilebilir hale getirilmiştir.
Bu modülde ele alınan diğer bir konu da tatbikatlardır.
Tatbikatlar personelin acil durumlarda, acil durum planlarında belirlenmiş hareket tarzlarına ne kadar uyduklarını görmek ve varsa acil durum planlarındaki eksikleri tespit etmek için gerçekleştirilmektedir.
Tatbikatlar bölüm bazlı olarak belli periyotlarda tekrarlanmaktadır.
Bu modül ile tatbikatların planlanması ve sonuçlarının kayıt altına alınması sağlanmıştır.
Her bir tatbikat sonrasında İSG Uzmanları görülen eksiklikler için ilgili personellere aksiyon açabilmekte ve sonuçlarını takip edebilmektedir.
Şirket personellerinin bazıları İSG komitesi üyesi olarak görevlendirilmekte ve kendilerine İSG denetimi gerçekleştirme hedefleri (örn. haftada bir, ayda bir, vb.) atanmaktadır.
İSG komitesi üyeleri tarafından operasyonel birimler ve yüklenici firma faaliyetleri düzenli olarak denetlenmektedir.
Denetimler sonucunda ilgili formlar doldurulmakta ve tespit edilen uygunsuzluklar raporlanmaktadır.
Mobil uygulama ile İSG komitesi üyeleri sahada denetimlerini gerçekleştirebilmekte, denetim sonuçları anlık olarak ilgili operasyonel birim yöneticisine otomatik olarak iletilmekte ve tespit edilen uygunsuzlukların giderilmesi için otomatik iş emri oluşturulmaktadır.
Tüm denetim ve uygunsuzluk giderme görevlerinin durumu anlık olarak izlenebilmektedir.
Denetim yapan İSG komitesi üyeleri ve uygunsuzlukları gidermekle yükümlü operasyonel birimlerin performansları raporlanmaktadır.
Şirketlerin iş sağlığı ve güvenliği performans değerlendirmesinde yüklenici firma personellerinin başına gelen iş kazaları da dikkate alınmaktadır.
Bu modül ile şirketin hizmet aldığı yüklenici firmalarının iş sağlığı ve güvenliği konusundaki performanslarını takip etmeleri ve yeterli performans gösteremeyen yüklenicileri tespit ederek uyarmaları sağlanmıştır.